Ekspertvalg.dk — Skandinaviens største B2B-markedsplads

Answer these simple questions and we will find you the BEST prices

Which type of solar quotes do you need?

1
2
3
4
5
Få op til 4 tilbud her
Spar tid
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge
Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
Sidst opdateret: 15. juli 2021

Guide til start af restaurant

På ekspertvalg.dk kan du indhente tilbud på en lang række udstyr til din nye restaurant. I vores guide finder du den vigtigste information omkring det, at skulle starte en restaurant. På listen herunder kan du se, hvad vi kan hjælpe dig med, at indhente tilbud på:

Før du starter restaurant er der mange overvejelser, som du bør gøre sig. Derfor har vi lavet denne guide, der tager dig igennem de vigtigtste overvejelser, når du skal starte din nye restaurant. Læs bl.a. andet om reglerne omkring fødevarer, finansiering, drift og meget andet. Du kan desuden læse vores populære guide til iværksættere med råd og vejledning omkring det at skulle etablere og drive virksomhed.

Herunder finder du vores guide til start af restaurant:

Er det en god ide at starte en restaurant?

På trods af der hvert år etableres 2.000-2.500 nye virksomheder i restaurationsbranchen, så ligger antallet af restauranter mere eller mindre konstant på cirka 13.500. Dette skyldes at et tilsvarende antal af restauranter lukker ned hvert år. Langt de fleste restaurantafviklinger sker gennem ejerskifte, og det er således omkring hver femte restaurant, der skifter ejer i løbet af et år.

Selvom at antallet af restauranter er temmelig konstant i Danmark, bør ikke afskrække dig fra, at starte en restaurant. Flere og flere spiser ude, og den gennemsnitlige dansker spiser ude 55 gange om året. Dette skyldes især ændringer i demografi og livsstil. Vi har som mennesker mere og mere travlt i vores hverdag, og mange har derfor hverken tid/lyst til, at stå ved kødgryderne og lave mad efter en lang dag på arbejdet. Har man derfor den rigtige ide, og er man grundig forberedt, så er der altid plads til en restaurant til på markedet.

Der er dog ingen garantier i restaurationsbranchen, og selv de mest succesfulde restauratører vil fortælle dig, at det bestemt ikke er en "bliv rig hurtigt" industri, men derimod mere en "arbejd hårdt og tjen til hverdagen" industri. Rigtig mange restauranter fejler rent faktisk inden for det første år, hvilket ofte skyldes dårlig forberedelse. Dette betyder dog ikke, at din restaurant behøver at være en meget kompleks forretning, tværtimod. Desto mere strømlinet du kan gøre din forretning, desto større chance er der for at du får succes. Restaurationsbranchen er rent faktisk en simpel branche, som folk gør kompliceret. Som regel vil formularen til en succesfuld restaurant være; kvalitetsmad, god service og dygtige medarbejdere. 

1. Hvilken type af restaurant ønsker du at starte?

Hvilket madkoncept

Hvilket madkoncept du skal have, er det første du bør overveje når du vil åbne en restaurant. Skal det være en familierestaurant, en form restaurant der serverer fransk cuisine eller en quick-service etnisk restaurant? Har man et madkoncept, så vil ens potentielle kunder have en ide om, hvad de kan forvente af din restaurant. At bestemme sig for et madkoncept fra starten, vil også hjælpe dig til, at strukturere og organisere andre aspekter af din virksomhed.

Stemningen eller atmosfæren i restauranten er en anden vigtig faktor som relatere sig til madkonceptet. Der er mange forskellige faktorer der bidrager til den stemning som er i en restaurant såsom, møbleringen, belysningen, tjenernes beklædning og klientellet. At have en ide om den stemning som du ønsker i restauranten er vigtig, da det vil kunne guide dig når der skal tages beslutninger. Du bør derfor altid have et billede i hovedet af, hvad det er du ønsker at opnå. Dit madkoncept, målgruppe og lokation, spiller desuden en rolle når du skal bestemme dig for i hvilken kategori din restaurant skal være i. Der er 3 primære kategorier: fast-food, middelklasse og øvre klasse. Det er vigtigt at bestemme sig for hvilken kategori din restaurant passer ind i, da dette vil have indflydelse på beslutninger angående f.eks. krav til personale og prissætningen.

2. Start med en god forretningsplan

God forretningsplan

Den mest kritiske element når man skal starte en restaurant, er at få skrevet en ordentlig forretningsplan. 80 % af hvad, der vil gøre en restaurant success eller ej, vil finde sted før man overhovedet åbner restauranten. En god forretningsplan bør indeholde:

3. Hvad koster det at starte en restaurant, og hvordan finansiere man det?

Finansieringsplan

Hvor stor en kapital du skal bruge for at kunne starte, afhænger meget af hvilken type af restaurant du skal starte, hvor meget udstyr du skal bruge, om du køber nyt eller brugt, dit inventar, markedsføring, og den nødvendige driftskapital (det kontantbeløb der er behov for, for at kunne holde forretningen kørende, indtil der begynder at blive tjent penge).

Uanset hvor meget du har brug for, så er det helt sikkert nødvendigt, at have nogle kontanter før man kan starte sin restaurant. Her er nogle forslag til hvordan du kan rejse penge til dit etableringsbudget:

4. Hvor ønsker du at placere restauranten?

Lokation

Alt efter hvor mange penge du skal investere i din restaurant, og hvilken type af restaurant du skal åbne, vil prisen på lokaler variere meget. Her er nogle faktorer som du bør overveje, når du skal beslutte dig for placering:

5. Layout af restauranten

Layout

Layout og design er vigtige faktorer i din restaurants succes. Du skal overveje størrelsen og layoutet af spiseområdet, køkkenet, opbevaring og kontor. Normalt vil en restaurant have besat 40-60 procent af arealet til spiseområde, cirka 30 procent til køkkenet, og resten til opbevaring og kontorlokale.

Arrangerer dit produktionsområde, så alting kun er få skridt væk fra kokken. Desuden skal du sørge for, at der er plads til to eller flere kokke kan arbejde side om side i løbet af de travleste timer.

6. Ansæt de rigtige medarbejdere

Medarbejdere

Et veluddannet og professionelt personale er essentielt for enhver restauratør i jagten på succes.

Hvor mange ansatte du skal have, afhænger af hvor mange gæster der skal være plads til i den restaurant samt hvor mange ansatte og deres lønsats budgettet kan holde til.

7. Love og tilladelser man skal være opmærksom på

Love og regler

Der er en række forskellige love og tilladelser, som man skal overholde som restauratør.

8. Markedsføring af restauranten

Markedsføring